Varmt välkomna till vår monter vid bokmässan Göteborg. B02:47

Varmt välkomna till vår monter vid bokmässan Göteborg. B02:47

Bokrelease Fjärilsdrömmar

Bokrelease Fjärilsdrömmar

Recension- Vacker bok som berör på djupet

"Vilken Vacker bok du skrivit Charlotta.Så mycket av det jag känner igen på gott och ont.

Den berör mig på djupet.Tack än en gång."

/Elizabeth

"Den är så vackert skriven och stundom blir orden som mina egna"

/ Helena

Recension- De inledande ”låttextbitarna” tyckte jag särskilt mycket om.

Hej! Jag har läst boken. Den var bra, så jag tänkte läsa de efterföljande böckerna. Man vill veta hur det går och det finns en förhoppning om att få ledtrådar om hur framtiden ser ut för en högkänslig person. De inledande ”låttextbitarna” tyckte jag särskilt mycket om. 

/Johanna 

Recension- Orden flyter rakt in i mitt hjärta. Jag älskar verkligen hur du med få ord lyckas göra osynlighet så synlig och öppet sårbar.

”Sen kväll och vaken. Ser din vackra bok, en bok jag behöver läsa igen. Vet inte om det beror på nattens tystnad och stillhet, men orden flyter rakt in i mitt hjärta. Jag älskar verkligen hur du med få ord lyckas göra osynlighet så synlig och öppet sårbar. Jag tänker på en fjärils vingeslag och vad det kan åstadkomma. Jag tror du är en liten fjäril. Du har så otroligt mycket värdefullt att förmedla och du har många gåvor som du kan använda dig av för att göra det.”

 /Laila

Recension- Blir så berörd

"Jag håller på att läsa din bok och blir så berörd och så minns jag ju själv min uppväxt i samma tid med plastörhängen och musiken U2 och jag känner igen mig lite i beskrivningen av HSP och har en i min släkt med liknande drag"

/Annica

"Det var fin läsning, känslig, nära, poetisk. Mycket fint."

Helle journalist

Recension- Vill läsa den igen

"Boken var så bra att jag vill läsa den en gång till!"

/Gun

 

 

Betyg 5

Recension- Du är jättebra på att skriva! Bladvändare, nervkittlande och fängslande att jag nästan glömde att andas


"Nu har jag läst klart boken. Du är så jättebra på att skriva. "

Bladvändare

Så bra skrivet; fängslande, spännande, nervkittlande och en riktig bladvändare. 
Ibland glömde jag nästan att andas för det var så spännande. 
Boken är välskriven,det är mycket lätt att känna med och förstå Lo, hennes upplevelser och tankar. 
Även hur hennes familj och omgivning framställs är så bra gjort. 
Ser verkligen framemot att läsa fortsättningen.


/Tina 

Recension- Jag blir tagen, sorgsen, arg och reflekterar.

”Har nästan hunnit läsa klart din bok, den berör verkligen och jag blir tagen, sorgsen, arg och reflekterar. Samtidigt väldigt imponerad och glad att du skapat detta fantastiska verk!”

/Christina

"Språket är exemplariskt!"

/Lennart

Recension-Helt plötsligt gick det upp för mig att jag är en högkänslig person, Du är grymt bra på att skriva!

”Jag har inte kunnat läsa mer på boken, men ska försöka fortsätta snart. Helt plötsligt gick det upp för mig att jag är en högkänslig person. Det förklarar en del känslor när jag var barn och även nu kan jag läsa av mellan raderna. Jag känner av stämningar på jobbet och på kalas. Mycket intressant. Tack för upplysningen. Jag ska läsa klart boken. Boken är mycket bra, intressant och spännande. Du är grymt bra på att skriva!”

 

/ Tina

Recension - Jag tycker väldigt mycket om den, även om den tidvis är så stark och sorgsen att man får ta den i bitar och hämta sig lite däremellan.

Jag läser den i portioner och har den på mitt nattduksbord. Snart är den klar. Jag tycker väldigt mycket om den, även om den tidvis är så stark och sorgsen att man får ta den i bitar och hämta sig lite däremellan. Är detta en beskrivning av överkänslighet borde vi alla vara lika överkänsliga.

/Erik

Recension- Boken är verkligen fint skriven

Boken är verkligen fint skriven och tar upp ett riktigt viktigt ämne. Tyvärr finns det många sådana föräldrar som du skriver om.

/Jane

”När jag läste boken så var det flera gånger som jag undrade om vissa saker i boken var sådana som du själv varit med om?

 Samtidigt började jag undra om jag var högkänslig. Jag känner väldigt lätt av stämningen i ett rum och ibland skojar man bort saker och ting när det blir för personligt och jobbigt.

 Jag tycker att du har en ådra för skrivandet så det måste du fortsätta med även om det kan vara kämpigt emellanåt. Tänk så många som du glädjer och påverkar med dina böcker.”

/Gerd

Recension- En innerlig och ömsint bok. Boken är en viktig påminnelse om allas vår skörhet.

En innerlig och ömsint bok om det vackraste i livet, våra känslor, betydelsen av att vårda dem ömt, våra egna och andras och inte minst våra barns. Författare Charlotta Lagerberg-Thunes

Boken är en viktig påminnelse om allas vår skörhet. All lycka med din viktiga verksamhet och livspassion Charlotta Lagerberg-Thunes

Orkidébarnet, Charlotta Lagerberg-Thunes. I centrum för handlingen står Lovisa, eller Lo, en känslig flicka som tidigt lär sig lyssna till omgivningens signaler. Sina egna behov tvingas hon lägga åt sidan.

Lo är ett barn som vuxenvärlden inte ser då den är så fylld av sina egna problem och sin egen strävan. När jag läser boken går mina tankar också till boken En spricka i kristallen av Cecilia Gyllenhammar då Cecilias upplevelser påminner om Lo´s. Jag drar mig till minnes  Alice Millers bok Det självutplånande barnet och sökandet efter en äkta identitet. Alice Miller betonade återkommande i sitt författarskap barnets utlämnade ställning gentemot sina föräldrar. Boken var också Alice Millers debutbok. I en artikel i Dagens Nyheter av Per Landin som bär rubriken Kroppens revolt, publicerad 2005, läser jag

”Miller uppmuntrar det vuxna barnet att inte undertrycka sina känslor utan ge akt på när och hur de dyker upp och framför allt i vilka situationer och med vilka människor de blir utlösta”.

Artikeln ”Kroppens revolt” belyser, ur olika aspekter, betydelsen av hur vi blev bemötta som barn och hur det kan prägla våra liv. Hur mer eller mindre medvetna kränkningar, från de som haft makt över oss som barn, på olika sätt kan genomsyra hur vi mår och beter oss som vuxna. Ingen ursäkt tänker jag, snarare en förklaring.

Den svåra konsten att hantera makt varsamt

Det som förenar de tre böcker och den artikel jag nämner i detta inlägg tycker jag är just den stora betydelse det har hur vi bemöter barn och ungdomar. Att vi lyssnar till deras tankar och känslor och strävar efter att hantera deras spirande personligheter varsamt. En svår balansgång när många av oss som vuxna lever kvar med narcissistiska behov och ett sökande efter ständig bekräftelse. Hur ska den vuxne kunna se och lyfta andra, barnen, när hen själv är så fylld av att bygga sin egen image gentemot omgivningen?

Orkidébarnet, Charlotta Lagerberg-Thunes

Det är här som jag tycker att Orkidébarnet av Charlotta Lagerberg-Thunes gör sin främsta insats. Vi får följa Lovisas väg genom barndomen där självupptagna föräldrar, en självupptagenhet orsakad av såväl sjukdom som karriärsval och brist på empati, kommer att prägla Lovisas, Los mående och liv. Jag värjer mig dock emot valet att kalla Lo för ett högkänsligt barn. Alla barn präglas negativt menar jag av miljöer där de aldrig blir sedda.

Boken är skriven med stor empati för det utsatta barnet. Med intuition för stämningar målar Charlotta Lagerberg Thunes de känslostarka, stundtals traumatiska miljöer som kommer att prägla lilla Los liv.

Författaren har erfarenhet av socialt arbete och har arbetat med utsatta människor inom bland annat skolan och för BRIS (Barnens rätt i samhället). Hon har också skapat sagofiguren Popcornmannen Poppe genom vilken hon belyser och arbetar med känslor tillsammans med barn.

 /Elisabeth Jönsson

Recension- Torbjörn Flygt möter Åsa Linderborg Din bok var fantastisk!

"Jag har läst och gråtit Torbjörn Flygt möter Åsa LInderborg addera en extra jobbig dimension att jag ömmar för och tycker så mycket om huvudkaraktären Lo.

Älskade vän din prosa sätt att skriva påminner om deras sätt att skriva. Favorit författare. Skit i dom. Din bok var fantastisk! "

/Caroline

Recension- Ökar förståelsen för högkänslighet. Boken är gripande.

Tack kära Charlotta Lagerberg-Thunes för din värdefulla bok Orkidébarnet 💜💜💜Du skriver på ett gripande sätt, det är lätt att känna huvudpersonen LO's känslovärld. Rekommenderar verkligen denna bok, för att öka förståelsen kring högkänslighet. KRAM AITA, din författarvän. 

Recension- Vi kan inte sluta läsa den här boken.

En "must have" bok! 
Vi kan inte sluta läsa den här boken. Och vi kan avslöja en hemlighet - det är den första boken av fyra kommande böcker!
Författare är Charlotta Lagerberg Thunes - en finkänsligt kreativ, underbar person!

/Edita

Recension- jättefin läsupplevelse! Jag är grymt imponerad över ditt skrivande Lotta!

"Hej Lotta, vill bara tacka för en jättefin läsupplevelse!

Din bok har varit en kär vän de sista veckorna, där jag läst ett par kapitel per kväll.

Boken var verkligen en positiv upplevelse, där jag trots det relativt tunga ämnet, hela tiden var nyfiken på hur tillvaron skulle förändras för den sköra Lo.

Jag är grymt imponerad över ditt skrivande Lotta! Må så gott"

Viktigt ämne beskrivet på ett otvunget och fängslande sätt. Kan varmt rekommenderas!

/Ulf

Recension- Texten är följsam och verkligen spännande och skrämmande

”Jag har kommit in en tredjedel i boken och är imponerad! Du skriver väldigt bra, texten är följsam och lättillgänglig, man vill bara sträckläsa men det hinner jag aldrig med någon bok för tillfället. Ska läsa läsa klart så fort jag kan för den är verkligen spännande och skrämmande. Du är verkligen begåvad. Jättebra gjort!”

 

/Christina

Recension- En stark skildring om Lo. Den börjar med hennes känslor från tankar av sorg, i poetisk form.

”Orkidébarnet” är den första romanen av fyra om den högkänsliga Lo. Den första handlar om uppväxten, den andra, ”Fjärilsdrömmar”, om föräldraskap, den tredje, ”Sorgmanteln”, om lögner och sorg och den sista boken i serien, ”Familie Rose”, om arv och avsked.

”Orkidébarnet” är en stark skildring om Lo. Den börjar med hennes känslor från tankar av sorg, i poetisk form.
Hon känner sig annorlunda och behandlas annorlunda av sina föräldrar. Hennes syster är inte högkänslig. Pappan är hård mot hennes känslighet och mammans psykiska tillstånd blir värre samtidigt som hon ständigt har en nedsättande ton mot dottern. Vad hon än gör så gör hon fel, duger inte eller ser fel ut enligt föräldrarna. Som högkänslig är det särskilt problematiskt då man är samvetsgrann, man följer det som känns rätt.

Författaren Charlotta Lagerberg-Thunes säger att många högkänsliga vill läsa boken men hon säger att det även är en bok för dem som inte är högkänsliga.
Även för den som inte har haft ett liknande förhållande till sina föräldrar som Lo, så finns det något att känna igen sig i. Tidsperioden kan man minnas med musiken och filmer som nämns. Låg självkänsla, relationen till andra, vara till lags och svårigheter att begripa matematiktal är andra exempel.

Högkänslighet har diskuteras när det gäller barn i dysfunktionella familjer och huruvida man får en inlärd känslighet beroende på en stressig miljö för att skydda sig, eller om det är en medfödd känslighet. Lagerberg-Thunes skildrar det bra att känsligheten är separerad från reaktioner från föräldrarna. Hon är känslig redan innan föräldrarna blir ”dysfunktionella.” Hon räknas inte som en neurotisk typ då hon beskrivs som glad.
Däremot blir hennes relationer till andra påverkad av anknytningen till föräldrarna. Lo vill bli sedd och få uppmärksamhet.

Att läsa hur Lo behandlas av föräldrar och pojkvänner är jobbigt. En fråga man ställer sig är varför just Lo råkar ut för detta? Blir högkänsliga lättare offer? Kanske är det att högkänsliga är de som stannar kvar och tar på sig mycket. En del kan förklaras av att modern projicerar sin ångest på dottern.

”Orkidébarnet” kan verka tung men den är hoppfull med relationen Lo har till sin mormor och att hon har tur att träffa pojkar som hon kan uppleva kärlek med. Sen vill man läsa vidare om Lo och man väntar på uppföljarna.

/Fred

Högkänslighet i ord och bild 

https://hspordbild.wordpress.com/2017/03/19/orkidebarnet-recension/

Recension- Underbart språk, fick pausa i läsandet för det berörde mig så mycket.

”...och här kommer återkoppling till boken. Hej Charlotta , så himla mycket jag kände igen, t.o.m lungembolin delen kände jag igen från min bakgrund.

Fick pausa i läsandet för det berörde mig så mycket. 

Annars en lättläst och bok man vill läsa i ett sträck. Underbart språk . 

Längtar så efter Fjärilsdrömmar, Sorgmanteln och Famille rose.  Tack för jag " stötte på dig här på FB ”

/Ewa

Recension- Grymt bra och riktigt bra skriven

"Tänkte bara säga att jag har läst ut din bok och den var riktigt bra skriven med beskrivande och målade upp klara bilder. Den var grymt bra och jag längtar till nästa bok!"  

/Viktor

Recension- Många känslor och beröringspunkter

"Tack Charlotta Lagerberg-Thunes för boken Orkidébarnet. Många känslor och beröringspunkter. Jättebra bok och lättläst. Väntar på nästa bok."

/Monica

Recension- Starkt skrivet

"Nu har jag läst din bok, så starkt skrivet. Svårt att hålla tillbaka tårarna ibland.”

 

/ Lotta O

Recension-Berättelsen är i rikt gestaltad och trots att författaren tar upp svåra ämnen som missbruk, psykisk ohälsa och mental misshandel är Orkidébarnet lättläst och fin.

Författare Charlotta Lagerberg-Thunes

ISBN nr: 987-91-88271-05-1

Kloster Förlag

Orkidébarnet

Orkidébarnet är första delen i en bokserie om Lo, som är högkänslig i sin natur, behöver extra omvårdnad och tröst för att kunna utvecklas. Lo växer upp med sin syster i en dysfunktionell familj där oro och bråk mellan föräldrarna hör till vardagen. Lo går ständigt på tå kring alla pekpinnar och tillsägelse som hon måste kuva sig för. Hennes alkoholiserade mamma lider av psykisk ohälsa och Los pappa flyr problemen genom otrohet och förnekelse. Under uppväxten finner Lo en fristad hos hennes mormor som tålmodigt lyssnar och tycker om henne för den hon är. Under tonåren hamnar Lo i ett destruktivt leverne på grund utav hennes dåliga självbild. I mitten av boken känns det som att dramatiken lyfter berättelsens handling även om det är ett väldigt tragiskt liv som Lo kämpa med. Berättelsen är i rikt gestaltad och trots att författaren tar upp svåra ämnen som missbruk, psykisk ohälsa och mental misshandel är Orkidébarnet lättläst och fin. Författaren har lyckats bra med att förmedla hur en HSP person känner, dömer sig själv och hur de ofta får bära andras dysfunktionella brister på deras axlar.

Åsa-Caroline Salomonsson

Författare och KBT/Alkohol & drogterapeut

Recension- Lyckats otroligt bra med att förmedla hur en HSP person känner, dömer sig själv och hur de ofta får bära andras fel och dysfunktionella brister på deras axlar.

”Jag tycker mycket om den. I mitten av boken känns det som att dramatiken som Lo går igenom lyfter bokens handling, även om det är ett väldigt tragiskt liv Lo fått kämpa med.

Jag tycker författaren har lyckats otroligt bra med att förmedla hur en HSP person känner, dömer sig själv och hur de ofta får bära andras fel och dysfunktionella brister på deras axlar.

Att författaren har informerat utifrån Los känslor och skrivit "hennes historia" gör att många kan känna igen sig.

Ska skriva boken som boktips med recension snart, har börjat. Men är också en bok man vill läsa sakta och "känna in”.

Författaren har skrivit om svåra saker på ett lättsamt vis så den inte blir "tung". bra gjort!”

/Åsa-Caroline

Recension- Längtar redan till boken Fjärilsdrömmar

"Jag sträckläste hela boken och nu längtar jag redan tills nästa bok!"

Ingrid A

Recension- Imponerad över beskrivningar av sinnesstämningar

”Imponerad över hur författaren Charlotta Lagerberg-Thunes

beskriver olika sinnesstämningar. Som läsare blir man starkt berörd, och vill veta mer om Lo.”

Annika

Recension- En riktig pärla till bok!

”Jag tycker så mycket om boken! 

Personerna är klara, tydliga och trovärdiga. 

 Det känns så naturligt och självklart, som om man går bredvid Lo. 

Lotta, du har skrivit en riktig pärla till bok!”

Jackie

Recension- Du har hittat ditt egna språk!

"Du har hittat ditt eget språk och boken är lättläst. Många kommer vilja läsa de andra böckerna."

Gunilla

Recension- Svider till i hjärtat!

"Jag har legat sjuk sedan i går kväll så det har blivit tid att läsa i boken. Jag tycker mycket om den även om det svider i hjärtat."

Erik

RECENSION- En bok som berör!

"Har snart läst ut boken och är mycket berörd och rörd - Hjärtliga varma kramar från mig."

"Nu har jag läst ut boken. Jag tycker om boken och vill gärna läsa uppföljaren."

An1


"Hej jag älskade boken och fick förståelse för barn som växer upp i familjer och som inte blir sedda för den de är. Otroligt gripande och jag älskar detta citat: "ty där bortom solnedgången i allt det karga finner hon skratten, som ekar mellan ringmurens omfamnande plats och öppnar upp sommarnattens ljumma bris som blir till ett kärleksvakuum , där också Lo vill stanna för evigt" sid 89 älskade de raderna så fint beskrivet 💜👌🏼"

/Katarina

Dela den här sidan