Duktig på att uttrycka sig

"Läste Fjärilsdrömmar i helgen. Författaren är så duktig på att uttrycka sig. Boken berör mig! Man får två perspektiv på känslan!"

 

/Louise

Boken har ett otroligt språk!

Recension - Litteraturmagazinet M Sidén
Poetisk stamdunk rakt i hjärtat

Ge oss nya insikter och perspektiv

Tack snälla Charlotta för allt!!!
Läste boken igår. Kändes som den var skriven åt/för mig, nästan spöklikt. 
Jag vill tro att svåra traumatiska händelser vill ge oss nya insikter och perspektiv inför mötet med de utmaningar, vi är menade att möta för fortsatt utveckling. Glad för du är en utsänd ängel som hittade mig!
Ha det så bra!

/Läsare
Hälsopedagog/hälsostrateg

Det krävs mod att uttrycka så mycket smärta

"Jag har nu läst ut dina böcker, sista dagarna har Fjärilsdrömmar fått stå i fokus. Jag känner igen mycket av vad du skriver och gestaltar. Så mycket elakheter och oförstående från de sina Lo har fått utstå.Och vilken kämparglöd och styrka och naken ärlighet.

Det krävs mod att uttrycka så mycket smärta. Ditt språk har så mycket poesi över sig att man kan läsa meningarna och budskapet du vill förmedla på så många sätt. Ser framemot din föreläsning i april. När blir nästa bok klar?

/Lill

Mycket bra och vacker text

Har läst ut bägge dina böcker.

Det var mycket bra och vacker text och mycket smärta och kände en del igenkänning.

/Teres

Jättebra denna boken med

"Har läst ut Fjärilsdrömmar idag. Jättebra denna boken med.
Märks att jag själv är annorlunda och vant mig vid insikten att jag är en högkänslig person för jag reagerar inte så kraftigt på det jag läste som i den första boken om Lo. Nu läser jag med andra ögon och känslor kan man säga..
Eller, ja, det är svårt att förklara men tror du förstår vad jag menar."

 

/Tina

Spanainhossophie

Vackert språk

”Har nu läst fjärilsdrömmar, vilket vackert språk du har”

 

/Lotte

En vacker bok med makalöst vackra meningar i

En vacker bok med makalöst vackra meningar i

En vacker formgiven bok som ger alla oss

högkänsliga ett sammanhang av både begriplighet

och meningsfullhet

 

Pia Rockström journalist

Poetiskt och känslosamt

"Håller också på att läsa din bok. Så ledsamt men också fint emellanåt. Du skriver så...poetiskt och känslosamt. Ändå lätt att läsa."
 
/Läsare

...mer än fantastisk författare!

”Bästa Charlotta! 

 Du är ju bara såååå fantastisk mm att beskriva känslor.

 Mycket känner jag igen. Är inne i en intuitionsbubbla och intuitionen styr mig dag för dag. Ser det som ett mirakel och blir lika förvånad för varje intuitiv händelse.

Även om jag vet att det är ett personlighetsdrag och en gåva.

Kramar och Goda Tankar till en mer än fantastisk författare.”

/ Inger B    -   En Intuitiv HSP:are

 

 

Längtar tills nästa bok!

"Jag har läst ut din bok! Fantastiskt bra men också väldig sorglig. Längtar tills nästa bok! Många tankar och kramar till dig!"

Ingrid

De är heeelt fantastiska! Har läst i timmar!

Föreläsningen vid Andas & Njut

Hej igen Charlotta, nu har jag läst ut båda dina underbara böcker om Lo. 

De är heeelt fantastiska! Har läst i timmar!De är skrivna på ett sätt som gör att jag slukades in i Lo's värld på ett djupt berörande vis. 

 Fortsätt skriva och jag ska fortsätta läsa! Sprida ordet om dessa fantastiska böcker! Vi behöver alla få möjligheten att läsa mer av dina ord från en inre och yttre värld!Tack för att jag fick upptäcka dig och dina superfina böcker!  Önskar dig en fin sommar!

 

/Jenny

Gud vad bra boken var!

”Gud vad bra boken var!

Blev väldigt berörd att Lo har kämpat så och med så mycket fighting spirit

Väldigt vacker inramning och poetiskt skrivet

om känslorna och att våga andas ny luft, att våga vara sin egen förändring

så fint med en låttext som inleder alla kapitel. Vad författaren kan mycket om musik! Imponerad!

 

/Läsare Christina

 

Jag tycker du har en unik talang för att förklara känslor målande, mitt i prick och vackert

"Kära Lotta
Sitter här denna ljuvliga söndagsmorgon  på altanen och dricker mitt kaffe ensam i tystnad och tänker på dig och din bok.
 
Du skriver poesi. Det är det jag ser mest. Så vackra omskrivningar och metaforer. Vilken lyrik, en prosa som blir till dikt.
 
Jag tycker du har en unik talang för att förklara känslor målande, mitt i prick och vackert. Förstår inte var du får allt ifrån? Hur kommer de till dig?
 
Tycker du skall ge ut en diktsamling med allt vackert du skrivit till alla oss som inte kan sätta ord på vi känner, tycker och tänker. Det skulle bli till stor tröst för många tror jag.
 
 
 När du är färdig med Lo tycker jag du skall ge ut en diktsamling till alla oss som vet att det finns ett innanför och ett utanför."
 
/Vivan 

Just den här vackra meningen fastnade jag extra för: I skuggan av ett orkidébarn finns en fjäril med drömmar som fått vingar och lärt sig flyga fritt

"Det är sorgligt och vemodigt att läsa om Lo och hur hon gång på gång även i vuxen ålder försöker allt hon kan med att vara sina föräldrar till lags, men föräldrarna blir aldrig nöjda.

En bok som jag inte kunde sträckläsa utan behövde läsa några sidor för att sen stanna upp och reflektera. En bok om att våga bryta sig loss och ha modet att gå sin egen väg. 

Tack Charlotta Lagerberg för att jag fick chansen att läsa din andra bok.

Just den här vackra meningen fastnade jag extra för: I skuggan av ett orkidébarn finns en fjäril med drömmar som fått vingar och lärt sig flyga fritt (utdrag från boken Fjärilsdrömmar)

 

/Bettans boktips

Charlotta har hittat sin personliga skrivarröst och unika sätt att berätta.

Några ord från mig: Charlotta har hittat sin personliga skrivarröst och unika sätt att berätta. Jag är djupt drabbad av de utmaningar romangestalten Lo går igenom och många gånger återkommer hon till tanken; "det finns alltid ett innanför och ett utanför." Vi är oändligt många som delar den tanken, men det hjälper såklart inte den som just nu är utsatt i det sociala spelet. Utsatt för människor med elak blick och viskande röst. Människor som suger livsnäring ur andra för att själva kunna leva. Men triumfen ligger i att åskådliggöra dessa ynkliga individer och litteraturen är det vassaste verktyg vi har för detta. Charlotta bidrar på ett utmärkt sätt genom boken Fjärilsdrömmar. Varmt lycka till! 

 

Helena Linnerborg

Ordförande i Sveriges högkänsligas förening

Skåne 

Ett enastående språk och en enorm förmåga att beskriva känslor

Fjärilsdrömmar av Charlotta Lagerberg-Thunes är andra boken om Lovisa.

Om högkänslighet, familjeliv, upprepningstvång, sorg och förlust,.

Fjärilsdrömmar är en bok som berör, som är äkta och varm. Samtidigt skär det i hjärtat att läsa om hur Lovisa behandlas både på jobbet och av familjen.

I Orkidébarnet läste vi om Lovisas uppväxt, i Fjärilsdrömmar är hon gift och får barn men föräldrarna är ändå som salt i öppna sår.

Lovisa kämpar fast hon inte orkar och mobbingen på jobbet blir bara värre. Lovisa stänger allt inne precis som så där som hon lärt sig under hela sin uppväxt för vad hon känner spelar ju ingen roll.

Fjärilsdrömmar är välskriven, lättläst men otroligt känslomässigt jobbig. Många kan nog ha svårt att klara av att läsa boken, men den är så viktig så jag råder er ändå att fortsätta. Läsa lite i taget. Det är en bok som får en att tänka till hur vi behandlar våra medmänniskor. Hur stämningar och miljöer påverkar mer än vi tror.

 

Charlotta har ett enastående språk och en enorm förmåga att beskriva känslor och det är väl det som gör att boken berör så mycket som den gör. Man vill bara krama om Lovisa under hela boken och tårarna är nära flera gånger. Det finns ändå hopp någonstans i bakgrunden som jag hoppas ska få blomma i tredje boken som jag hoppas kommer snart. Fram till dess rekommenderar jag alla att läsa Fjärilsdrömmar och ta till sig allt den berör.

 

Tack så jättemycket för att jag fick läsa din vackra bok!

 

/I_min_bokhylla

Mona

 

Så braaaa!

"Läste Fjärilsdrömmar, så braaaa....känner...!"

 

Läsare Camilla

Det strålar igenom lite ljusglimtar.

Recension 

 

Fjärilsdrömmar 

Av Charlotta Lagerberg-Thunes 

 

 

 Fjärilsdrömmar, en kapitelbok och den andra boken i serien om Lo som är högkänslig. I boken tar författaren, Charlotta Lagerberg- Thunes upp ämnen som ligger inom ramen för livets sårbarhet, utmattningssyndrom, högkänslighet, upprepningstvång och sorg. Los känslighet ligger i hennes gener och det påverkar henne både i yrkeslivet och privat. 

 Här får man följa med på en känslosam resa som börjar med att Lo förbereder sig för bröllop. Vid hennes sida står en egoistisk mamma. Redan i de första meningarna förstår man att Lo känner sig utstött och sårad. Efter det dras man med in i Los jobbiga vardag som kantas av dramatik och sorg, men inte utan att det strålar igenom lite ljusglimtar.

Varje kapitel inleds med en text hämtad från olika sånger. I vanliga fall uppskattar jag inte när en bok citerar för många texter av andra, då jag helst vill läsa författarens egna ord i en skönlitterär text. Men just i den här boken passar det bra, inte minst då människor ofta har lätt att spegla och förstå sina känslor genom musik och det är ju just det som boken handlar om, starka och djupa känslor.

Charlotta Lagerberg har lyckats förmedla en känslosam och lite tung berättelse på ett ljust och fint sätt. 

 

/ Åsa-Caroline Salomonsson 

Författare

Boken sprider insikter

"Jag har följt Lo på hennes resa i Orkidébarnet och nu även i Fjärilsdrömmar.

Jag är oerhört förtjust i Lottas kärleksfulla ton när hon förmedlar så svåra saker som boken handlar om. Det är så oerhört viktigt att kunna ha den tonen när vi är sårbara. Det blir lättare att öppna upp för insikter som är jobbiga och kunna komma vidare.

Boken beskriver också så tydligt hur stark vår längtan är att bli bekräftad. Hon utsätter sig gång på gång, provar igen och igen, att få tillhöra sin närmsta flock och få känna deras kärlek. Hon vill så gärna förstå och ”rätta till”. Det blir besvikelse på besvikelse.

Som högkänslig person tar detta extra hårt på krafterna eftersom man bland annat vill så väl, har lätt att anpassa sig, vill göra rätt från början och samtidigt känner av den obehagliga stämning som hennes familj sänder ut. En kyla och ett exkluderande.

Boken sprider insikter om hur det kan se ut i en högkänsligs liv i dysfunktionell miljö och hur det kan påverka hela livet.

Att ha ett varmt tonläge till sig själv – ha självmedkänsla i ett lidande – gör att det blir lättare att komma tillbaka till livet. Jag upplever att Charlotta sänder ut detta vänliga förhållningssätt i sitt språk i boken. Inte bara när hon berättar om Lo och hennes alla upplevelser – känslor och tankar - utan som läsare känner även jag mig inkluderad i den vänligheten. Eftersom det påverkar mig som högkänsliga väldigt starkt - hur jag upplever tonen och språket i en bok så kan en hård och vulgär ton vara avgörande för om jag läser en bok eller ej.

Därför rekommenderar jag Fjärilsdrömmar allra varmast! Fem stjärnor Eftersom jag även hört Charlotta föreläsa – så är det en bonus att läsa och samtidigt höra hennes röst i sitt inre – den är också så varm! Tack Lotta!"

Marie Skärblom Hermansson

Samtalskonsulten Sensitivus
Arbetsgruppsledare för SFH Skåne
Volontär Café Lajvet – Lajvet Psykiskt Hälsoforum
Volontär Mentor Sverige

Njuter av din fina berättarkonst

Bästa Charlotta!
Det var så trevligt att träffa dig idag! 
Sitter här uppkrupen i soffan och har läst inledning och några kapitel ur fjärilsdrömmar
Njuter av din fina berättarkonst men sparar resten så den inte tar så fort slut! Hoppas träffa dig igen nästa gång.Du är fantastiskt!
Kram med en hälsning från
Bernadette !

Hej Charlotta!
Jag tycker så mycket om ditt författarskap . Det sättet du startar varje kapitel är så inbjudande . Fast Lo behandlas så orättvist glimtar lite tröst och hopp som du så fint återger.
Mina barnbarn var här och vi spruttade och pruttate!med monstret!
Kram
Bernadette

Den är så målande skriven...

"Har läst Fjärilsdrömmar.En bok som väcker känslor på olika sätt. Den är så målande skriven att det känns som jag varit med Lo hela tiden. Fantastisk bok som jag varmat rekommenderar att läsa. Tack för en fantastisk bok!"

 

/Läsare Monica

Berör in i själen

"Har läst ut din bok och den berör in i själen."

 

/Eva

Boken är också en uppmaning till oss högkänsliga att ta hand om oss själva FÖRST.

”Jag är väldigt selektiv när jag läser böcker. Fångar de mig inte så slutar jag läsa. Så är det inte med din bok Lotta. Du talar mitt språk, hjärtats språk och jag känner igen mitt inres viskningar i dina vackra ord. Ord som är skrivna på en våglängd som når lite längre. In i oss. Du sätter också fingret på narcissism i dina böcker. Läsaren kan se sin egen omgivning tydligare utifrån det flickan Lo, som nu blivit vuxen, erfar i kontakten med sina föräldrar. Boken är också en uppmaning till oss högkänsliga att ta hand om oss själva FÖRST. Det är så lätt att som högkänslig se alla andras behov. Bli osynliga för att vi vill vara alla andra till lags. Fortsätt skriva hjärtats språk Lotta. I takt med att fler öppnar sitt hjärta kommer också fler hitta in i din berättarvärld."

/Pia Rockström författare/journalist

Boken ger också hopp om kärlek och läkning i det mellanmänskliga.

”Nu har jag läst färdigt Fjärilsdrömmar. Så fint skriven och ja man vill vända blad och veta mer om vad som händer med Lo och hennes familj. Hjärtskärande läsning bitvis men boken ger också hopp om kärlek och läkning i det mellanmänskliga.  ”

 

/ Charlotta Hogsved

Psykoterapeut och socionom

Skriver så bra!

”Du skriver så bra!”


/Tina

Du är skicklig!

"Du skriver väldigt vackert och orden träffar mig. 

Jag tycker dina meningar är så vackra. Och ordningen du skriver orden på  är lite poetiskt.

Du är verkligen duktig!!

Tror att många kan känna igen sig i att ha föräldrar som tar men inte ger. 

Det är ett ämne som du sätter fingret på så bra. Du är skicklig! ”

 

/Läsare

 

Liksom Orkidébarnet är Fjärilsdrömmar en stark beskrivning och en berättelse som behöver uppmärksammas.

Litteratur

”Fjärilsdrömmar”, bokrecension

PUBLICERAT DEN 19 MARS, 2019 UPPDATERAT DEN 20 MARS, 2019

Det har varit en lång väntan, två år, på uppföljaren till Charlotta Lagerberg-Thunes Orkidébarnet.
I uppföljaren för vi följa Lo som har hittat kärleken med förhoppningar och hon har blivit förälder. Livet tar dock en annan vändning när skammen att inte få visa vad man känner, spåren från barndomen och relationerna till föräldrarna sätter hinder.
Fjärilen är som orkidén en metafor för utveckling och har en mängd beskrivningar som förändringar och pånyttfödelse med larven som blir en puppan som blir till en fjäril som flyger. Fjärilen finns symbol inom psykologin och i högkänsliga sammanhang pryder den omslaget på Ihrén Abrahamssons ”Upptäck känsligheten: din gömda kraft!”.

Som i Orkidébarnet figurerar citat från sångtexter och dikter till kapitlen. Formatet är mindre med en kortare berättelse men där det händer mycket. Persongalleriet är lite mindre och tidshändelser får mindre betydelse.
Då Lo är vuxen handlar det mer om  yttre händelser än det inre livet som hos ett barn.
I den förra boken hade relationer till pojkvänner en stor vikt. Här får Lo andra anknytningspersoner som äldre kvinnor som sin moster och Carmen, en släkting till hennes man Erik. Dessa blir ett stort stöd för henne utöver hennes make, som är en ”riddare i sårad rustning”. Erik stället upp och försvarar Lo.

För högkänsliga som har upplevelser från att växa upp i en dysfunktionell familj, utsättas för mobbing, konflikter och hamna i utbrändhet är berättelsen en stor igenkänning. Högkänsliga lever ganska hälsosamt men kan råka ut för svåra, ovanliga sjukdomstillstånd, möjligen ett resultat av psykiska eller fysiska påfrestningar.
Att romanen inte är så lång och lättläst är en fördel. Ibland kan det kännas bra att det är lätt att komma in i en bok där det inte finns så många personer att hålla reda på.
För dem som inte själva har erfarenhet är det tänkvärt hur narcissistiskt beteende fungerar hos föräldrar. Förra boken belyste detta med en faktatext i slutet om narcissitist beteende.
Elaine Aron har tagit upp att föräldrar till högkänsliga barn kan stöta bort dem och vill hellre ha sina andra barn närmre. Antagligen handlar det om att föräldrarna inte kan hantera känsligheten. I Los fall är det hennes syster som lyfts fram och Lo är inte önskvärd.
Lo skyller sin känslighet på sina sårbarhetsgener. Här kan man fundera lite när Lo säger att hon är högkänslig. Vi som läsare förstår att Lo är högkänslig och romanfiguren utgår ifrån att hon är högkänslig. Hur förstår Lo själv att hon är högkänslig och hur hon stött på detta? Metaforiska beskrivningar fungerar annars även hos fiktiva figurer, när det inte handlar om att vara insatt i ett begrepp. Kontexten med högkänslig kan bli svår för den som inte är insatt i högkänslighet.

Liksom Orkidébarnet är Fjärilsdrömmar en stark beskrivning och en berättelse som behöver uppmärksammas. Man kan rygga för de otäcka skildringarna men det skildras  uppriktigt utan skygglappar. Som titeln anspelar på handlar det om ett uppvaknande, att reflektera över vad man gått igen om och insikten av att vilja förändra mönster som är destruktiva (upprepningstvång som förklaras i slutet av boken). Som en bonus finns ett utdrag från nästa bok, Sorgmanteln.

 

/Högkänsligt i ord och bild 

Intressant språk och vackra formuleringar

”Har nu läst ut Fjärilsdrömmar. Tyckte mycket om den. Den var mycket bra skriven, språket samt intressant och vackra formuleringar.”

 

/Lisa

Stor inspirationskälla för andra högkänsliga- otroligt berörd

”Unnade mig en skön söndagseftermiddag i soffan och sträckläste boken. 

 

Jag är så otroligt berörd, tack för en fantastisk historia.  

 

Jag har själv ambivalent anknytning och det är en hel del igenkänning för mig i boken. Inte med narcissism eller innanför/utanför men avsaknad av den relation och kontakt som man önskar. 

 

Jag vet ju inte om det är din egen historia eller om det är fiction men när jag läste ”hon vill flyga högt som fjärilen” så tänkte jag att det gör du nu. Du tar dig själv på allvar, du gör det ditt hjärta vill och dina böcker är en stor inspirationskälla för andra högkänsliga att göra detsamma. 

Tack Charlotta!”

 

/HSP och läsare

Jättebra- Kunde inte sluta läsa den- Gripande

"Nu har jag läst ut Fjärilsdrömmar och den var jättebra. Läste den på

tunnelbanan också för jag kunde inte sluta läsa den. Jag levde verkligen in i boken och den speglar verkligen Lo.❤.

Boken var gripande och man ville inte sluta läsa den. Man kunde känna med Lo och den ensamhet hon måste känt i hennes egna familj!"

 

/Katarina

Förmåga att förmedla känslor

”Nu har jag läst färdigt din nya bok, älskade Lotta för din förmåga att förmedla känslor, Tack!”

 

/Ingbritt

 

 

 

RECENSION- UNIK

"Stort tack för boken! Du skriver verkligen på ett otroligt fint och unikt sätt!"

 
/Kathlin 

RECENSION- POETISKT SKILDRAT

"Så vackert, tragiskt och poetiskt skildrat"
 
/ÅSA