11. apr, 2014

KRÖNIKOR BLEV ARTIKLAR SOM OCKSÅ BLEV EN FRÅGESPALT...

Min bokserie om Poppe växlades med krönikor och skrivandet kring barns psykiska ohälsa, barns välbefinnande och om social- och emotionell träning. Under ett år skrev jag för Wellnessguide om välbefinnande men också korta uppdrag för bland annat tidningen Barn i stan.

Poppe har gästat Allas barnbarn, barnbokshandeln Bokskåpet och under nästan ett helt år Alfons Kulturhus i Göteborg.

Då läser jag ur en av Poppes böcker, vi bygger Popcorndalen och gör en flanosaga sedan avslutar vi alltid med enklare pyssel och en mini goodiebag.

I början hade jag med mig både majskrokar och popcorn men det blir väldigt smuligt på den korta stunden.

Krönikor är det roligaste att skriva när man får knorr på dem vill säga. Jag älskar själv att läsa andras krönikor. Slagfärdiga och mitt i solar plexus kan de ibland landa, liksom härliga gapskratt eller igenkänning eller en klump i halsen med något som stockar sig och vill ut. En tår eller ett skrik.

Under den här perioden när jag skrev mycket krönikor och bloggade under namnet Desperate housewife in Göteborg samlade jag ihop en del krönikor och gjorde en bloggbok vid Vulkan. Det är också en början...

Artiklar känns läskigare att skriva. Det ger mig fullfjättrad prestationsångest men också nyttigt och lärorikt så nyttigt att jag till och med fick en spalt i tidningen Allt om skolan -föräldrarnas ABC. En spalt där jag svarade med vägledning kring barns välbefinnande.

 

Några tips för att komma i gång med en krönika

 • En krönika är en personlig tolkning av en händelse.

 • Krönikor kan skrivas ganska fritt, men vissa punkter är bra att alltid tänka på. (3000 tecken).

 • Hitta ett bra ämne.

 • Krönikor kan väcka känslor, tankar och reaktioner
 • Krönikor som är personliga blir oftast bäst.
 • Ämnet: Det är inte nödvändigt att du presenterar händelsen redan i ingressen, men på något sätt ska du få läsaren att förstå vilket ämne du kommer att ta upp i krönikan. Plantera lite.

 • Beskriv händelsen och förklara varför du reagerat på händelsen och vad du tycker, och glöm inte att argumentera för din sak.

 • Du ska vara tydlig och övertygad i dina argument, men tänk också på att det kommer finnas motargument. Bra att ha med sig när man skriver.
 • Hur gör man en bra avslutning? Något som knyter ihop från inledningen? Bra språkligt formulerat och gärna med finess (t.ex. ett ordspråk, en liknelse eller varför inte framföra budskapet en sista gång.)
 • Tänk alltid på att anpassa språket efter läsaren.
 • Skriv så att det känns roligt och inspirerande. För att lyckas med detta är det viktigt att du har hittat ett bra ämne som passar just för dig. Då blir krönikan som allra bäst!

                                                   Lycka till!

 

 

Min början blev alltså barnböcker, krönikor, blogg och artiklar samt en frågespalt och tillslut en vuxenbok och en hel roman...12 år med olika grepp för att hitta min ton, min stil och mitt sätt att uttrycka mig på!

I nästa inlägg ska jag berätta om mitt tillvägagångsätt kring boken Bara för din skull.

 

Tills dess ha en fantastiskt fin helg!

 

/Charlotta