10. apr, 2014

Hur en bok föddes?

När jag arbetade vid en skola i Göteborg undervisade jag i ämnet etik. Hur gör man etik roligt? Hur? Jag ville skapa ett material som var färgglatt, roligt och lustfyllt? Hur gör man det?

Jo, med ett litet popcorn som heter Poppe som bor i en Popcorndal (=popcornskål) där det händer spännande, läskiga, sorgliga, fantasifulla, glada, smärtsamma och kreativa grejer.

Så skapade jag ett material med sagor som berättar sig in i livet och tillsammans med interaktiva övningar och sagor lär sig barnen etik. Barnen får själva ställa frågor, baka, odla, massera, sjunga, poppa, leka och skratta tillsammans med vår EQ-vän Poppe. (Lär mer här: www.popcornmannenpoppe.se)

 

Jag ville göra en bok och när jag vid den tidpunkten gick på en skrivarkurs vid ABF dök tillfället upp.

Ett litet förlag kom dit och jag fick bekosta allt själv. Så det blev en dyr men också en dyrbar resa för mig. Jag har gjort alla nybörjar fel som man kan tänkas göras.

Det var mina läropengar...👎

Boken trycktes i ca 150 ex. Jag sålde slut boken och jag stod vid olika tillfällen på Bokmässan med min bok.

Boken blev lite klumpig och förlagets sättning av boken var inte den allra bästa. De hade dragit i bilderna och texten var svårläst och omslagets laminat släppte. Sättningen ägde förlaget.

Så jag fick släppa detta och kavla upp armarna och börja om igen. En grafiker fick sätta om boken och jag tryckte upp boken igen och startade en hemsida och började helt enkelt om igen från början.

Boken såldes slut igen och under tiden kom bokens uppföljare också den i liten upplaga.

"Poppe och hans vänner".

Att trycka en bok närproducerat är svårt. Jag tryckte Poppes första bok för 169 kr/ bok och sålden den för 149 kr. En butiksägare sa då till mig att jag inte skulle orka driva det vidare.

Så 2009 bestämde jag mig. Jag skapade 1200 mjukisdjur och tryckte upp första boken i 1000 exemplar. Jag har fått återförsäljare, nya kontakter och sedan dess har det fortsatt med en ny hemsida och nya samarbeten och produkter av Poppe som t ex,

Boken Popcornmannen Poppe

Boken Poppe och hans vänner slut i lager

Boken Poppa å må bra sa Poppe Idus förlag

Boken När jag är som gladast då jonglerar jag Idus förlag

Målarbok Måla med Poppe färg är känslornas språk

stickers

mjukisdjuret Poppe

Flanosaga

Iphone skal

t-shirts slut

pins

speglar

vykort

Grattiskort

Känslokort

Kalasinbjudningskort

bokstickor

Jag har stått på mässor, skrivit artiklar om barns psykiska ohälsa, varit på författarbesök och ökat bokförsäljningen och tryckt snart 4000 böcker.

Poppe är den kram-märkta mjuka figuren som poppar känslor för stora och små.

När jag följer min resa från majskorn till popcorn inser jag att när man drivs att passion och glädje utvecklas man vidare i ett kreativt flow.

Så fortsätt läs imorgon om min resa vidare kring skrivande av min första roman...

 

Så här skrev BTJ om böckerna

 

När jag är som gladast då jonglerar jag boken…"Vem är det som vinkar med ett hjärta som blinkar?" är en av alla de glasklara lekfulla meningarna i fjärde boken om det känslofyllda popcornet Poppe.

…Alla kan dock känna igen sig i Poppes upplevelser, för visst är det så att man muttrar när man är som surast, och att man kan bli rädd för något som inte är farligt.

…De fantasifulla illustrationerna av författaren är söta enkelt tecknade tuschbilder i regnbågens alla färger.

…Författaren Charlotta Lagerberg-Thunes bereder väg för etiken in i barnboksgenren, på ett sådant vis att det blir greppbart – för så väl barn som vuxna.

(Sofia Carlenberg. BTJ Häfte 13101473 2012)

 

Popcornmannen Poppe boken

"…i tolv berättelser om popcornet Poppe bjuds vi in att tala om känslor…aktiviteterna som inkluderas i denna kvadratiska bilderbok är efterlängtat nyskapande och pedagogiska."

"… illustrationerna är enkla och visar tydligt ett känslospråk… lätta för de yngre barnen att rita själva"

"… Charlotta Lagerberg-Thunes har föga förvånande sin bakgrund både inom pedagogik och beteendevetenskap och jag hyser inga tvivel att hon kan utföra ett spännande och viktigt arbete med barn."

(Sofia Carlenberg, BTJ-häfte 12, 2012.)

 


 

Poppe och hans vänner boken

"… Asterisken över ordet smör visar att du efter berättelsen också kan bekanta dig med vad smör egentligen är och hur det tillverkas"

"… finns här gott om material att arbeta med"

"… frågor att diskutera som kan öppna upp en diskussion i ämnen som annars kan kännas känsliga att tala om."

"… illustrationerna är söta, enkelt och fyndigt utformade i tusch och klara färger."

(Sofia Carlenberg, BTJ-häfte 12, 2012.)

 


 

Poppa å må bra! sa Poppe boken

"...Poppa å må bra! sa Poppe är en genomtänkt och ambitiöst författad bok."

"...Jag hyser inga tvivel om att författaren Charlotta Lagerberg-Thunes kan utföra ett magnifikt arbete med barn, med utgångspunkt i popcornet Poppe."

"...en vuxen som kan läsa lekfullt och dramatiserande, entusiasmera barnen och öppna upp för diskussioner."

"...illustrationerna av vita söta popcorn i pastellfärgade miljöer fungerar fint i sammanhanget."

(Sofia Carlenberg, BTJ-häftet 12, 2012.)

 

Ha en fin dag och fortsätt skriv!

/Lotta